Ön itt van most:Paróchus blog / Új Szent Efrém Akathisztosza

Új Szent Efrém Akathisztosza


By Laskay Anna - Posted on 28 december 2011

Szent Efrém Trikalában született 1384-ben. Ez a település sok más görög városkával együtt I. Bajazid török szultán kezére került az 1393-as török invázió következtében. 1395-ben Tesszalonikiből kiindulva a törökök megkezdték a fiúgyermekek elrablását a 14–20 év közötti korosztályból. Olykor azonban a kisebbeket is elragadták a családoktól, hogy katonákat, janicsárokat neveljenek belőlük.

Alig volt Szent Efrém – világi nevén Konstantinos Morfis – 14 éves, amikor el kellett hagynia özvegyen maradt édesanyját és hét testvérét, hogy elkerülje az erőszakos török sorozást. Így elég korán szerzetes lett Attikában az Örömhírvétel kolostorban, a „Makulátlanok Hegyén”.

A csodatévő Új Szent Efrém akathisztosza és életének története a csatolt (képernyőn való megjelenítésre szánt illetve nyomtatható változatú) fájlokban olvasható.

Címkék

Közelgő események

A Lexikonból

A keleti egyházban kialakult az az igény, hogy az egyház eltávozott tagjai is jelen legyenek a liturgián. Kezdetben a hramotát azokért az elhunytakért végezték, akik keresztény imádság (temetés)...