Ön itt van most:„Szeretlek téged, Uram!” – Felszentelték a Miskolci Apostoli Exarchátus új püspök-exarcháját

„Szeretlek téged, Uram!” – Felszentelték a Miskolci Apostoli Exarchátus új püspök-exarcháját


By Laskay Anna - Posted on 22 május 2011

A mai (vasárnapi) Szent Liturgián Demkó Balázs szervezőlelkész a hívek imáit kérte az új püspökre és munkájára, akit május 21-én szenteltek fel Miskolcon. Az eseményről készült az alábbi beszámoló:

"Mintegy 3000 hívő részvételével 2011. május 21-én, szombaton felszentelték a miskolci Búza téri görögkatolikus székesegyházban a Miskolci Apostoli Exarchátus új püspök-exarcháját, dr. Orosz Atanázt. A szentelést a szokásoknak megfelelően három püspök végezte, Cyril Vasil’ érsek, a Keleti Kongregáció titkára, Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök. Az ünnepélyes Szent Liturgián rajtuk kívül részt vettek magyarországi és határon túli görögkatolikus és római katolikus főpásztorok, más felekezetek elöljárói, illetve állami közméltóságok.

A Szent Liturgia kezdetén Juliusz Janusz apostoli nuncius felolvasta XVI. Benedek pápa kinevező bulláját és a Szentszék hivatalos dekrétumát, majd köszöntő beszédében a görögkatolikus egyház fontosságára, a keleti hagyomány értékeire hívta fel a figyelmet, és utalt arra, hogy a bizánci és latin rítusú híveknek testvéri szeretetben kell együtt élniük és munkálkodniuk az egy katolikus egyház javára.

A szentelési szertartáson az ünnepi homíliát Erdő Péter bíboros mondta. Ebben a pásztor fő feladatait emelte ki: egy egyszerű pásztornak nem feladata meghalnia juhaiért, és más juhokat nem terelhet saját akoljába. Az egyház főpásztorainak azonban másként kell cselekednie! Neki, ha szükséges, meg kell halnia juhaiért, és a nyájához nem tartozókat össze kell gyűjtenie. Ezenkívül utalt az új püspök jelmondatára is, mely a 18. zsoltárból származik: „Szeretlek téged, Uram!” Dávid ellenségeitől és Saultól való megszabadulásakor fohászkodott így Istenhez. Mi is mindnyájan az Úr szeretetével megszabadulhatunk a legnagyobb gondjainkból, és a püspöknek is ez kell, hogy erőt adjon munkájához.

Az újonnan felszentelt főpásztor székfoglaló beszédében hangsúlyozta, hogy nem akar programbeszédet tartani, mert az ígéreteket számon kérik rajtunk. Ő a programját a kinyilatkoztatásban látja, a Szentírásból meríti, melynek megértéséhez segítséget nyújtott neki az egyházatyák tanulmányozása és a XX. század szentjei. Utalt az egyházunkban most olvasott apostoli szakaszokra, ahol a megújulás, az újrakezdés áll a középpontban. Az Exarchátus életében is a mai naptól új szakasz kezdődik, tiszta lappal lehet egy új korszakot kezdeni. Ehhez vissza kell térnünk az ősegyház hármas gondolatához, mely a kitartásra épül: kitartás a tanításban, a testvéri közösség megtartásában és a kenyértörés imádságában. Ezeket kell átültetnünk a mindennapjainkba, egyházunkba a jelenben, hogy megújulhassunk, és új életet kezdhessünk. Végül hangsúlyozta, hogy mernünk kell nagyot álmodni, mert csak így valósulhat meg minden kezdeményezésünk, elképzelésünk."

Forrás: gorogkatolikus.hu Szerző: Zadubenszki Norbert

Közelgő események

A Lexikonból

A szentírási olvasmányokat bevezető zsoltárvers. Szentmisében az apostoli szakasz, a hajnali szolgálaton az evangélium, az alkonyati szolgálaton az ószövetségi olvasmányok előtt énekeljük. (Az...