Ön itt van most:„Küldetésem, hogy összegyűjtsem a szétszéledt báránykákat”

„Küldetésem, hogy összegyűjtsem a szétszéledt báránykákat”


By Hajas Tamás - Posted on 02 június 2009

Demkó Balázs

Beszélgetés Demkó Balázs görög katolikus pappal

Görög Katolikus Szervezőlelkészség alakult tavaly novemberben Egerben, ahol a szolgálatot Demkó Balázs görög katolikus pap látja el. A paróchussal ennek kapcsán beszélgettünk.

Hogyan jött a helyi szervezőlelkészség gondolata?

Egyházunk népének zöme a keleti országrészek falvaiban élt, de az utóbbi évtizedekben komoly elvándorlás indult meg. Így szinte annak arányában ahogy az aprófalvak elnéptelenedtek, úgy meg is nőtt a városokban lévő görög katolikusok száma.

2001-ben volt egy népszámlálás hazánkban, amikor a kérdőíven szerepelt az a kérdés is, hogy ki milyen vallású. A népszámlálás eredményei nyilvánossá váltak, és ebből megtudhatta a Görög Katolikus Püspökség, hogy Egerben közel 500 személy vallotta magát görög katolikusnak, de Eger környékének településeivel együtt már közel 800 lélekről beszélhetünk.

Ezt mutatták a népszámlálási adatok, de az igény is, ami a hívek részéről érkezett az egyházi vezetőség felé. Ezek a tények formálták a szervezőlelkészség gondolatát.

Milyen küldetéssel érkezett Egerbe, korábban mennyire ismerte városunkat?

Kocsis Fülöp püspök atya azzal a küldetéssel bízott meg, hogy a szétszéledt báránykákat az Örök Pásztor segítségével összegyűjtsem. Ez a püspöki szándék a 2008. november 8-án kelt alapító okirattal vált hivatalossá. Számunkra nem volt ismeretlen a város, mivel abban a kivételes ajándékban részesültünk 2004-ben, hogy feleségemmel a Dsida Jenő Baráti Kör tagjaivá válhattunk Dr. Lisztóczky László tanár úr meghívására. Ezzel együtt megkaptam azt a megtisztelő feladatot is, hogy az irodalmi kör papja legyek. Így számtalan jó ismerősöm és barátom volt már Egerben, mielőtt a püspöki kinvezés megszületett. Mindezeket figyelembe véve, úgy látszik, hogy Isten előkészítette a szolgálatomat, bár korábban erre a pasztorációs munkára nem gondoltam.

Mi lesz a feladata?

Elsősorban a görög katolikusok felkutatása és közösségbe szervezése, mert így élhető meg a bizánci szertartásunk, a liturgia, és így tudjuk gazdagítani és erősíteni itt Egerben a Katolikus Egyházat. A feladat elég nagy, viszont örömmel tölt el bennünket, hogy a Római Katolikus Egyháztól nagy segítséget kaptunk az első lépések megtételéhez.

Jelen pillanatban az Angolkisasszonyok kápolnájában (Kossuth utca 8.) végzünk minden vasárnap szent liturgiát 11 órai kezdettel.

A lelkészség munkájáról hol kaphatnak az érdeklődők bővebb felvilágosítást?

Az egri szervezőlelkészségnek van honlapja – egriparochia.hu –, itt minden aktuális információt megtalálhatnak az érdeklődők, ezen kívül a 30 296 88 44 telefonszámon, szinte mindig, éjjel-nappal kapcsolatba léphetnek velem. Az Egri Görög Katolikus Szervezőlelkészség (paróchia) címe: Ostoros, Arany János út 8.

------------------------------------------------
Szerző: Somogyi Kinga, Fotó: Benke Péter
Megjelent az Egri Magazin 2009. májusi számában.

Közelgő események

A Lexikonból

Az a templomi könyv, mely a hét napjaira rendelt istentiszteleti énekeket tartalmazza.