Ön itt van most:Paróchus blog / A készületi idő kilencedik napja: Szent Amfiliók főpap, Szent Gergely főpap

A készületi idő kilencedik napja: Szent Amfiliók főpap, Szent Gergely főpap


By Demkó Balázs - Posted on 23 november 2012

„Örvendetes nap ragyogott fel, * mert az Úr templomába vezetik be azt, * ki a szülés előtt és a szülés után is szűz maradt...” (Az alkonyati zsolozsmán)

Tanítás

Semmi sem hiányzik annyira a világból, mint az öröm. Az az öröm, amit az Élő Egyház megél ünnepeivel.

Az Istenszülő templombavezetésének ünnepe több napos öröm, mintha az ünnepkörrel azt akarnánk kifejezni, hogy jó nekünk a templomba lenni az Úrral és az Istenszülővel.

Arra emlékeztet bennünket, hogy elkezdődött a kis Mária felkészítése az Úr hajlékában, hogy magába fogadhassa később az isteni Igét.

Ez a szent készület felveti számunkra is a kérdést, hogy lehetséges-e nekünk egyesülni Krisztussal a szent eucharisztiában, ha nem készülünk rá? Vajon jó lesz az a találkozás, ha nem vezet be az Egyház a szent titkok tiszteletébe és misztériuméba? Vajon találkozunk-e a feltámadt Krisztussal a szentségben, ha nem kapunk pontos tanítást az igaz hitről?

Ma ünnepelt Szent Amfilók főpap hadakozott az eretnekségek ellen annakidején, különösen Ariusz tanítása ellen, hogy az igaz hit megőrzésével el ne szakadjunk Istentől, hiszen a helyes gondolkodás meghozza a helyes gyakorlatot.

Hitünk szent igazságának ma történő ábrázolása és kihangsúlyozása: „…a szülés előtt és a szülés után is szűz maradt…” Azt akarja mondani a szertartás szövege, hogy nem embertől született a mi Urunk Jézus Krisztus, hanem Ő a Mindenható Isten Fia.

Elmélkedés

Sok keresztény igyekszik az Atyához, de nem tartja szükségszerűnek Mária közvetítését. Sokan vannak, akik attól félnek, hogy Istent kisebbítik, ha Máriát kérik meg segítségül. Nem tudják sokan, hogy Mária nem tart meg minket magának, azonnal az Atyához visz bennünket. *

Isten elküldte Fiát, aki „asszonytól született”, hogy nekünk megmutassa, hogy ő Atya. Jézus pedig megmutatja nekünk az Atyát, és útnak indítja az Egyházat ezzel a kijelentéssel a kereszten: „Íme a te anyád” (Jn 19, 27)

Ahogy Isten Máriát választotta ki, hogy Fia benne testet öltsön, nekünk is újjá kell születnünk Máriában. Ez az újjászületés akkor kezdődik, amikor tudatára ébredünk annak, hogy van egy nagy hatalmú égi anyánk, aki közbenjár értünk.

Tanács

Keleti Egyházunk egyik legszebb imádsága az akatisztosz himnusz. Az Istenszülő templombavezetésének ünnepkörében érdemes elimádkozni az imakönyvben található aktisztoszt az Istenszülő tiszteletére.

A mai szentírási szakasz: 1Tim 4, 4-8, 16; Lk 16, 15-18: 17, 1-4

*Grignon Szent Lajos A Tökéletes Mária-Tisztelet

Címkék

Közelgő események

A Lexikonból

Liturgikus formula, mellyel az áldozópap vagy...