Ön itt van most:Gondolattal és tettel az eredményes böjtért

Gondolattal és tettel az eredményes böjtért


By Laskay Anna - Posted on 19 november 2013

Gondolattal és tettel az eredményes böjtért

A karácsonyi böjti időszakot megelőző csütörtökön (november 14-én) rendhagyó bibliaórára gyűltünk össze. Az elkövetkezendő hetek lelki és testi készületének jegyében, Demkó Balázs atya böjti gondolatait követően, adventi koszorút díszítettünk.

"Böjtre és imádságra van szükség ahhoz, hogy igazi ünnepünk legyen." Ehhez kapcsolódóan beszélt Balázs atya a böjt fokozatairól, a szent áldozás szerepéről, a bűnök kerülésének fontosságáról, s az Isten szeretetéről. Megtudtuk, hogy ezt a böjti időt Manuél Komnénosz császár(1143-1180) említi először ünnepi rendeletében. Ekkor szabályozták, hogy a szerda és a péntek húsmentesen teljen és a böjt november 14-ével kezdődjön.
Balázs atya a szentéletű atyák gondolatait követve kiemelte, fontos a világi életünkről való lemondás, a testi dolgok megvonása, mert így tudjuk Istent jobban szeretni, s még inkább felé fordítani figyelmünket. A böjt a szív vágyakozását fejezi ki. Szent Porfiriosz atya szerint "az igazi szegény mindig készen áll az alamizsna elfogadására", vagyis Isten kegyelmének befogadására.
A tanítást követő kézműveskedés igazi közösségi élményt adott mindannyiunknak! Köszönjük Lőrincz Andreának, hogy szakszerű és lelkes segítségével olyan - a görögkatolikus böjti időhöz illő - adventi koszorút díszíthettünk, amely jó kísérője lesz imádságainknak!

Közelgő események

A Lexikonból

Könyörgés sorozat, imádság-füzér. A ...