Ön itt van most:A bajbajutottak szolgálatában - Beszámoló a Katolikus Karitász munkájáról

A bajbajutottak szolgálatában - Beszámoló a Katolikus Karitász munkájáról


By Demkó Balázs - Posted on 21 november 2010

A Katolikus Karitász Egyházunk hivatalos segélyszervezeteként az evangélium szellemében végzi a szegények és rászorulók támogatását. Országszerte 700 plébániai csoportban mintegy tízezer önkéntessel van jelen az összes egyházmegyében. A Karitász országos hálózatán keresztül hazánk minden tájegységén működtet csoportokat, akik környezetükben segítik a rászorulókat.

Egyházunk nagy ünnepeihez kapcsolódóan, évente több alkalommal igyekszik lehetőséget teremteni a segélyszervezet munkájának megkönnyítésére. A nagyböjti tartós élelmiszer-gyűjtés alkalmával templomainkban egy őskeresztény gyakorlatot idéztünk fel azzal, hogy a szegényeknek szánt élelmiszereket az Isten házában gyűjtöttük össze.

A rászorulókkal való állandó törődés mellett ez az év komoly nehézségek elé állította
a Karitász munkatársait. A tavaszi árvíz, a viharkárok és a néhány héttel ezelőtti vörösiszap-ár alkalmával azonban példanélküli összefogással segített az egész ország a bajba jutott családokon.

Segélyszervezetünk az első percektől kezdve jelen volt az árvízi és vihar sújtotta
helyszíneken. A nagylelkű adományokból összegyűlt 255 millió forintból családok ezreit látta el tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel és gyógyszerekkel. Az újjáépítés során önkéntes szakértők segítették a munkálatokat, valamint építőanyaggal, eszközökkel, majd bútorokkal és háztartási felszerelésekkel segítette a szervezet – és segíti a mai napig – a rászorulókat. Az épületek helyreállítása mellett fokozott figyelmet fordítanak a tönkrement veteményesek miatt nehéz helyzetbe került családokra is. Az ősz folyamán mintegy 500 zsák étkezési burgonyát és 2 tonna paprikát osztottak szét a bajbajutottak között.

Az elmúlt időszakban a Karitász összesen 300 árvíztől sújtott lakást újított fel, amelyhez – elismerve a szervezet munkáját – több nagyvállalat is támogatást nyújtott.

A nyár során az otthonukból kitelepített családok gyermekei számára több turnusban
szerveztek táborokat, amelyek keretében összesen 340 gyermek vett részt. A tanév kezdetekor pedig 800 darab, füzetekkel megrakott iskolatáskát és élelmiszercsomagokat osztott szét a szervezet az első és másodikos gyermekek között.

Még zajlott az árvízi helyreállítás, amikor október 4-én Devecser és Kolontár térségét
elöntötte a vörösiszap. A katasztrófát követően a Karitász azonnal élelmiszerrel, tisztítószerekkel, védőfelszereléssel, szálláslehetőséggel és lelkisegély-szolgálattal igyekezett az áldozatok segítségére sietni.

A szervezet gyűjtést indított, amelyhez bel- és külföldről egyaránt lehetett csatlakozni. Hazánk lakossága újabb gyors összefogásról tett tanúbizonyságot: három hét alatt 800 önkéntes érkezett a helyszínre, hogy kétkezi munkával segítse a nem veszélytelen kármentést és a vörösiszap eltakarítását. A gyűjtések eredményéből – az árvízhez hasonló módon – a tárgyi segítségnyújtás mellett a családok életének újrakezdését is nyomon követi és támogatja a szervezet.

A Katolikus Karitász folyamatosan hívja és várja önkéntesek jelentkezését, akik Szent
Erzsébet példáját követve vállalnak részt a szegények megsegítésében.

A segélyszervezet hálásan köszöni minden hívő nagylelkű adományát, amely lehetővé teszi a szegények és bajbajutottak folyamatos támogatását.

Budapest, 2010. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén

Katolikus Karitász

Közelgő események

A Lexikonból

Szó szerint: "közös tevékenység". Tágabb értelemben liturgia az egyház összes hivatalos szertartása, vagyis a...