Ön itt van most:Paróchus blog / Kedves Testvérek!

Kedves Testvérek!


By Demkó Balázs - Posted on 24 december 2020

Az idei karácsony minden szempontból különbözni fog az eddigi karácsonyoktól. Meghatározza a járvány, nem csak városunkat, szűk és tágabb környezetünket, de az egész világot!
Idén, olyan közösségünkhöz tartozó család is van, akiknek ünnepét beárnyékolja a gyász, vagy nem mer összejöveteleket tartani, vagy a templomba eljönni. Nem látogathatják meg egymást olyan szabadon a családtagok, ahogy szeretnék, és egy láthatatlan ellenségtől való félelem emberi kapcsolatainkat is beárnyékolja.

Van valami azonban, ami soha nem változik. Ami biztos pont marad az ember életében, bármennyire is az ellenkezőjét kívánja hangsúlyozni valamilyen ellenhatalom.

Ami nem változik, amit ismételten hirdet az Egyház, amire várunk, ami miatt „adventet” tartunk, az nem más, mint Isten szeretete!

Milyen az igazi szeretet? Az igazi szeretet az, amikor önmagunkat adjuk ajándékba, amikor úgy adunk valamit másnak, hogy „benne van a szívünk is.” Ez a legteljesebb ajándék.

Karácsonykor azt ünnepli az Egyház, hogy „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3, 16) A Mindenható Isten a „szívét” adta nekünk, amikor az „Ige testé lett, és közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét.” (Jn 1, 14)

A karácsonyi ikonon „látjuk az ő dicsőségét”, amelyen ott van egy kis fekete is, a barlang sötétsége az. Az idei járvány minden nyomorúságával azonban nem több, mint az ikonon a fekete.

Isten szeretete, az Ő Országának dicsősége, végül minden rosszat megszüntet, magát a halált is. Ezért jön, hogy szeretetéről biztosítson bennünket, és ahogy a Szentírás tömören összefoglalja Jézus eljövetelének okát: „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa.” (1Jn 3,8)

Ezért bizakodva írom, és kívánom mindenkinek az ünnepre, hogy ne féljen! Nem a betegség kezében, hanem Isten kezében vagyunk, Tőle függ minden!

Kérem, hogy imádkozzanak többet az ünnepek alatt, kérjék a közénk jövő Urat, hogy állítsa meg minél hamarabb a járványt, hogy az új esztendő nyugalmasabb, békésebb, és örömtelibb legyen!

Kívánok áldott ünnepet, és boldog új esztendőt!

Szeretettel:

Demkó Balázs György
egri szervezőlelkész

Eger, 2020. december 24.

Közelgő események

A Lexikonból

A Kánon ódáinak záró-éneke. Rendszerint az ünnepi időszak kánonjának az irmosza.