Ön itt van most:Paróchus blog / Böjti vezérfonal – november 15.

Böjti vezérfonal – november 15.


By Demkó Balázs - Posted on 15 november 2012

Ma kezdődik a karácsonyi böjti időszak. Ez a nap szigorú böjt, ahogy ebben a böjti időszakban minden szerda és péntek. Ezeken a napokon nem fogyasztunk állati eredetű ennivalót, se tojást, se tejterméket, csak növényi eledelt.

Nem csak a testet vonjuk böjt alá, de a lelket is, azzal, hogy tudatosan figyelünk a bűnök elkerülésére. Különösen a hét főbűn ellen kell küzdenünk.

Tanítás

Evagriusz Pontikusz (+ 399) viciumokról, bűnös hajlamokról beszélt, s ezt a kifejezést használták a 13. századig. 8 bűnös készségről ad említést, mert ide sorolja az akediát, a lehangoltságot is, amit démonok okoznak. Ezek tehát a következők: torkosság, paráznaság, fösvénység, szomorúság (lehangoltság), harag, lustaság, hiúság és gőg.

A főbűnök ellentétei az erények, azaz a jóra való készségek.

Hét fő erény van: három isteni (hit, remény és szeretet) és négy sarkalatos (igazságosság, lelki okosság, mértékletesség, lelki erő).

A hét főbűnnel szemben hét erényt állítanak a szentatyák: kevélység - alázat, fösvénység - adakozás, bujaság - tisztaság, irígység - jó akaró szeretet, torkosság – mértékletesség ételben-italban, harag – szelídség, jóra való restség (Acedia) – jóban való buzgóság.

Elmélkedés

„Ha olyan szolgád volna, ki bár nem lop meg, nem vetemedik ellened tettlegességre, de elhanyagolja munkáját, melyért megfogadtad, nem kergetnéd-e el őt? Épp így a keresztény, ha nem tesz ugyan rosszat, de mellette jót sem tesz, már ezzel elég rosszat követ el és méltatlanná teszi magát a mennyországra.” (Aranyszájú Szt. János)

„Aki valamely helyre el akar jutni, kettőre van szüksége, hogy célját elérje, tudniillik szemekre és lábakra. Úgy, aki a mennyországba akar jutni, bírnia kell a hit szemével s az erény lábaival.” (Nagy Szent Gergely pápa)

Tanács

A legnagyobb jó az üdvösség, ezért a lelki életben való buzgóság helyes magatartás lesz a böjti időszakban. Szentírásra és a szentek életének olvasására, a templomi szolgálatokon való részvételre. Helyes lenne ha több időt és nagyobb odafigyelést szentelnénk az imádságra, böjtre és adakozásra, beteglátogatásra, és családi kapcsolatok ápolására.

A mai szentírási szakasz: 2Tessz 2, 13-3,5; Lk 13, 1-9

Címkék

Közelgő események

A Lexikonból

Az alkonyati és a hajnali zsolozsma zsoltárolvasmánya. - A Zsoltárok könyvét a hét folyamán, húsz részben, a jelzett istentiszteletekben rendre végigolvassák. Az olvasás alatt ülnek. Egy-egy...