Ön itt van most:Paróchus blog / A készületi idő hatodik napja: A Legszentebb Istenszülő templomba vezetésének előünnepe

A készületi idő hatodik napja: A Legszentebb Istenszülő templomba vezetésének előünnepe


By Demkó Balázs - Posted on 20 november 2012

„Jertek, mindnyájan, hívek, * magasztaljuk az egyetlen Szeplőtelent, * kit a próféták előre hirdettek, * s aki bevonul a templomba. * Azt, aki saját Anyjává öröktől fogva kiszemelt az Úr, * s akit aztán Istenszülővé tett...” (Alkonyati Zsolozsmán)

Tanítás

A karácsony előtti böjti előkészületben találjuk ezt az ünnepet, mert a megtestesülés szent titkához tartozik. Az Istenszülő Szűz Máriát, mint „templomot” szemléljük, kit annak idején a szent hagyomány szerint a „templomba vezettek” és otthagytak szülei, hogy felkészítsék az „anyaságra”.

Ezután minden ember életének kezdetén fontos szerepe kellene, hogy legyen a templomnak. Bevezetjük gyermekeinket a templomba, hogy ott Istennel találkozva megszentelődjenek, maguk is szentek legyenek, hogy később, mint Isten akaratát megvalósító felnőttek, a világból formáljanak templomot.

A boldogságos Szűzről azt énekeljük ezen az ünnepen, hogy „Szent Istenünk legszentebb temploma”, aki testében hordozta az Igét, Isten Fiát. Az ő teste, az ő méhe lett templom, nagyobb mint a jeruzsálemi 40 évig épült Isten háza.

Elmélkedés

„Halljuk azonban, hogy mit tett az angyal! „Kegyelemmel teljes!” (Lk 1, 28) Mert van ugyan kegyelem másokban is, de beléd egyszerre költözik a kegyelem egész teljessége! „Az Úr van Teveled!” Mit jelent az, hogy benned van az Úr? Hozzád nem kedvtelésből látogat el, hanem hogy helyet foglaljon benned a szülés új titka által! „Áldott vagy Te az asszonyok között!” Mert nagy dolgokban a megátkozott Éva benseje bűnhődött, ugyanazokban örvend, tiszteletet kap, és felmagasztalódik az áldott Mária!” (Aranyszavú Szent Péter)*

Tanács

A Földön minden élőlény hagy valami nyomot maga után. Például sok millió évvel ezelőtt a mocsarak növényeiből és hatalmas erdőségekből széntelepek keletkeztek. A dinoszauruszok csontjaikat hagyták tanúságul, és mi is hagyunk majd valamit magunk után… Azokat a nyomokat, „lábnyomokat”, amiket a földi környezetünkön hagyunk, úgy nevezik, hogy ökológiai lábnyom. Az ökológiai lábnyom egy számítási módszer is, amellyel kiszámítják és megérthetik, hogy a természet forrásainak (a természetnek) mekkora részét használjuk, és azt, hogy mennyi természeti forrás áll a rendelkezésünkre. Ha ismerjük az ökológiai lábnyomunk méretét, akkor egy kis odafigyeléssel csökkenteni is tudjuk azt. Ellenkező esetben, nem templomot építünk Isten teremtettvilágából, hanem romhalmazt, sivatagot, vagy szemétdombot.

A böjt egyik legszebb gondolata, hogy kevesebbet fogyasztunk, takarékoskodunk az energiával, és amit lehet, újrahasznosítunk.

Az Istenszülő Szűz templomba vezetésének ünnepe a 12 nagy egyházi ünnepünk egyike. Négy napos utóünnepe van. Ebben az ünnepkörben egy napot töltsünk el úgy, hogy nem kapcsoljuk be a rádiót, televíziót és nem kapcsolunk fel lámpát. Használjunk gyertyát és mécsest, és az így kapott meghittséget ajánljuk fel imában azokért a milliókért, akiknek nem csak villanyáram nem jut, de tiszta ivóvíz sem.

A mai szentírási szakasz: 1Tim 1, 8-14; Lk 14, 25-35

*Az Egyházatyák Beszédei Szűz Mária-Ünnepekre: 78. oldal Beszéd a Boldogságos Szűz Mária köszöntéséről

Címkék

Közelgő események